Hamarosan érkeznek a kínai rendőrök Szolnokra?

Megosztás

A Belügyminisztérium Kínával kötött megállapodása megteremti a lehetőségét annak, hogy a jövőben egyenruhás kínai rendőrökkel találkozzunk bárhol az országban, ahol turisták, vendégmunkások, kínai nemzetiségűek jelennek meg. Megkérdeztük a rendőrséget, mire számíthatunk Szolnokon.

Orbán Viktor miniszterelnöknek február közepén ajánlotta fel Kína közbiztonsági minisztere, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túl közbiztonsági kérdésekben is támogatná régi stratégiai partnerét. Kína reméli, hogy elmélyítheti rendészeti és biztonsági kapcsolatait Magyarországgal – jelentette ki a tárgyalás után a kínai közbiztonsági miniszter Budapesten.

De mikortól láthatunk kínai járőröket megyénkben? Mi lesz a feladatkörük? Kivel és milyen területeken teljesítenek szolgálatot? Ezekkel a kérdésekkel fordult a Szol24 a BM Kommunikációs Főosztályához, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz. Végül az ORFK Kommunikációs Szolgálatától kaptunk hivatalos tájékoztatást.

A külföldi járőrök érkezésének az elsődleges célja, hogy „a fogadó ország rendőreit, rendőri intézkedéseit támogassák. A külföldi járőrök önállóan nem intézkedhetnek, derült ki a rendőrség válaszából.

Feladatuk, hogy elősegítik a nyelvi nehézségek leküzdését, a kulturális, társadalmi eltérések kezelését, és az elkerülhető konfliktusok megelőzését. Továbbá saját honfitársaik esetében egyfajta jogvédelmet és biztonságot is garantálnak, ha a velük szemben folyó rendőri intézkedésnél jelen vannak. Ők is „igazolják a jog- és szakszerűséget” – tudta meg a Szol24.

Egy külföldi rendőr alapvetően háromféle minőségben, jogkörben, „fokozatban” tartózkodhat hazánkban. A legteljesebb jogokkal az a külföldi rendőr van felruházva, aki saját egyenruhában, kényszerítő eszközökkel és lőfegyverrel is felszerelve látja el a magyar rendőrrel közösen vitt szolgálatát. Le kell azonban szögezni, hogy önállóan ő sem intézkedhet. Csak a magyar rendőr felkérésére és felügyelete alatt segítheti az intézkedést, a szolgálati fegyverét kizárólag a saját életének védelme és végszükség esetén használhatja.

„A következő fokozat az, amikor egyenruhában, de fegyver nélkül látja el a külföldi rendőr a szolgálatát. Ilyen esetben kényszertő eszköz – jellemzően gázspray, bilincs és rendőrbot – lehet nála. Ennél is enyhébb formája a szolgálatellátásnak, amikor a magyar rendőr munkáját segítő külföldi rendőr egyenruhában van, de sem fegyvert, sem kényszerítő eszközt nem visel.”

„Nem gyakori, de előfordul olyan eset is, amikor a külföldi rendőr civil ruhában, mások számára nem megkülönböztethető módon vesz részt a közös munkában, bár ez utóbbi jellemzően nem rendészeti együttműködés keretében valósul meg és tanácsadásban, információk közvetítésében merül ki.”

Hogy a külföldi rendőrök milyen minőségben és létszámban látnak el szolgálatot, az függ az esemény jellegétől, a résztvevők összetételétől, létszámától, az ebből fakadó közbiztonsági kockázattól (pl. rendbontási hajlamtól).

Az ORFK tájékoztatásában kitért arra is, hogy „A Sziget Fesztiválon a korábbi években angol, holland, német és francia rendőrök segítették a magyar egyenruhások munkáját, de a FORMA-1 Magyar Nagydíjra is több mint 10 éve rendszeresen érkeznek külföldi – horvát, szlovák, román, osztrák, lengyel – rendőrök. A nemzetközi labdarúgó mérkőzések biztosításában is egyre gyakrabban láthatunk a vendégcsapat országából érkező egyenruhásokat, ahogy mi is rendszeresen küldünk kollégákat – szükség szerint ún. partner rendőröket, spottereket, illetve járőröket – nemzeti válogatottunk vagy klubcsapataink külföldi meccseire.” Mondjuk arra eddig nem volt példa, hogy Távol-Keletről, pláne Kínából érkezzen a segítség.

Hazánk hosszú évek óta delegál magyar járőröket a nyári szezonban Horvátországba a tengerpartra. „Nyaralásukat töltő honfitársaink bizalommal fordulhatnak az ott szolgálatot teljesítő magyar járőrökhöz. De ugyanilyen fontossággal bír, hogy a csíksomlyói búcsú zarándokai is találkozhattak magyar rendőrökkel.” A nemzetközi vonatokon teljesítenek szolgálatot német és osztrák, a közutakon román és szlovák járőrök is, de török egyenruhásokkal is lehet találkozni a nagy forgalmú határátkelőkön. Az ORFK-tól kapott hivatalos tájékoztatás szerint:

„Amennyiben az említett együttműködés keretében hazánkba kínai rendőrök érkeznek, ők kizárólag egyenruhát viselve, fegyver és kényszerítő eszköz nélkül látják majd el feladataikat. 

Nyomozási cselekményt nem végezhetnek, önálló intézkedési jogosultságuk nem lesz. Jelenlétük a turizmus erősödése miatt lehet indokolt a turisztikailag frekventált nagyvárosainkban, de egy-egy nagyobb üzleti beruházás okán a Kínából érkezők időszakosan megnövekedett száma miatt is előnyös lehet a távol-keleti rendőrök közreműködése.”

Hazánkba eleve sok a kínai befektető és állampolgár. A keleti nyitáson túl vajon mi áll a kínai rendőrök érkezésének a hátterében? Vigyázó szemeit Kína a saját állampolgárain vagy rajtunk akarja tartani? A BM és Kína által kötött megállapodás részletei nem kerültek a nyilvánosság elé.

„A magyar belügyminiszter és kínai partnere között megkötött együttműködési megállapodás az elvi lehetőségét teremti meg annak, hogy a jövőben kínai rendőrökkel is megvalósulhasson a rendészeti együttműködés.” Nem civil ruhás kínai rendőrök szerepére és megjelenésük esélyére a tájékoztatás bővebben nem tér ki.

Szerző: Artzt Tímea

Fotó: Szabad Magyar Szó

Kapcsolódó cikkek